Niedoczynność tarczycy – jaką dietę stosować?
Data publikacji 15 lutego 2021Dieta przy niedoczynności tarczycy odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ może albo zaostrzać i pogarszać objawy choroby, albo je zmniejszać i łagodzić ich intensywność. Jak zatem należałoby się odżywiać, aby zwiększyć swoją szansę na wyzdrowienie? Niedoczynność tarczycy dieta – jak ma wyglądać?
Dietetycy zalecają, by osoby chorujące na niedoczynność tarczycy spożywały kilka mniejszych posiłków dziennie – od czterech do pięciu. Odstępy między posiłkami muszą być równe. Powinny trwać mniej więcej trzy lub cztery godziny. Ostatni posiłek, czyli kolację, należy zjeść na ok. dwie godziny przed planowanym zaśnięciem, aby organizm miał jeszcze czas na to, by sobie z nią poradzić, czyli po prostu ją strawić i wchłonąć występujące w niej składniki odżywcze.
Przybieranie na wadze, a niedoczynność tarczycy
Niedoczynność tarczycy nierzadko jest też pośrednią przyczyną ciągłego przybierania na wadze. Aby więc nie dopuścić do pojawienia się kolejnego problemu zdrowotnego, czyli rozwinięcia się otyłości, należy dbać też o to, by niedoczynność tarczycy dieta nie była zbyt wysokokaloryczna. Odpowiednią wartość energetyczną jadłospisu najlepiej ustali dietetyk. Jeżeli ktoś, kto cierpi na niedoczynność tarczycy, nie jest w stanie schudnąć, najlepszym dla niego rozwiązaniem będzie nawiązanie współpracy ze specjalistą od spraw żywienia.
Warto jednak zaznaczyć, że dieta to nie wszystko. Nawet przy niedoczynności tarczycy bardzo pomocne i przydatne okazują się ćwiczenia fizyczne. Ruch działa zbawiennie na cały organizm. Nie ma takiej opcji, aby zaszkodził on zdrowiu, o ile będzie praktykowany z umiarem.